2021 ben egy gyökeresen új gazdasági rend alakult ki.

A Covid és a karantén mindenkit rákényszerített az online munka megbecsülésére.  Amiről eddig el sem tudtuk képzelni, hogy online is intézhető az most, a Covid 3. fázisa után, nagy valószínűséggel talált egy online megvalósulási formát és szinte senki nem vitatja, hogy  tényleg egyszerűbb így.

Egy furcsa, de izgalmas hármas párhuzamos valóságba csöppentünk.

  1. Egyrészt újra működnek  a régi modellek, amelyekhez mindenki szeretett volna mielőbb visszatérni, hiszen ezt ismertük, ez adta a biztonság érzetünket, ezt szoktuk meg, ebben nőtünk fel.
  2. Másrészt rengeteg dologról kiderült hogy otthonról online is működtethető, úgy ahogy eddig nem is hittük. Tehát megjelent egy új online munkatér.
  3. Mindezt megfejelte, hogy mostanra robbant be a Mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazása rengeteg helyen.

 

Így, a vírus helyzet és a karantén hatására kialakult kettő, de inkább három párhuzamos világ.

Most azt kell mérlegelnünk, hogy a munkánk melyik síkon a leghatékonyabb.

AI = MI

Érdekes módon pont erre a másfél évre esett az is, hogy tömegesen megjelent a mesterséges intelligencia az életünk nagyon sok területén és ez bizony egy harmadik síkot is létrehozott.

Amik eddig csak kísérletek voltak,  jópofa truvájok egy-egy kiállításon, például hogy a mesterséges intelligencia legyőzi a sakknagymestereket, robot kutyák táncát vezérli, akik szóbeli parancsokat hajtanak végre, vagy jobb tanácsokat ad az MI, mint nagyon sok profi jogász team, vagy jobb diagnózist képes felállítani, mint nagyon sok orvoscsoport, az ma már az internetes online világban beszűrődött a mindennapjainkba. Mesterséges intelligenciát használ már a Google is és mesterséges intelligenciát használ a Facebook is, hogy csak a két legnagyobbat említsem.

Évek óta már jónéhány gyártási folyamat is mesterséges intelligencia segítségével működik a világban. Talán a legtöbb ilyen hír az autóiparból  jut el hozzánk.
Ma már Magyarországon is vannak webshopok, amelyek mesterséges intelligenciával vezérlik az eladásaikat, a marketing folyamatokat. 

Tehát az élet egyre több területén jelenik meg a MI. Ezzel létrehozva egy harmadik  valóságot is.

Nézzük, milyen érdekes területeket érintett az MI.

 

Közben folyt egy igen izgalmas technológiai váltás, amely már a Covid előtt elkezdődött, de a dandárja a munkának pont erre az időszakra esett. A Google és a Facebook is folyamatosan bevezette a Mesterséges intelligenciát a rendszereibe!

A mesterséges intelligencia utolérte a tartalom fejlesztést, a blog írást is. A ComputerWorld 2020 augusztusban közzétette, hogy olyan blog postot írt egy mesterséges intelligencia szoftver, amelyről mindenki azt hitte valódi, ember által alkotott írás.

Egy egyetemista, Liam Porr, az OpenAT GPT‑3 szöveggenerátorát használta az írások megalkotásához, és szövegei olyan jól sikerültek, hogy számos  feliratkozót szereztek a University of California hallgatójának. „Porr az MIT Technology Reviewnak azt nyilatkozta, hogy a termelékenységről és az önsegítésről íratott cikkeket a generátorral, mivel úgy gondolta, hogy ez komoly kihívás elé állítja a szöveggeneráló rendszert. 

A legnagyobb tetszést kiváltó írás, amely júliusban jelent meg a Hacker Newson, a hatékony munkához adott jótanácsokat, és többek között ez állt benne:

„Úgy érzed, nem vagy elég termelékeny? Lehet, hogy túl sokat agyalsz – hagyd abba!””

A mesterséges intelligencia által írt cikk több, mint 200 pozitív szavazatot szerzett magának és 71-en hozzá is szóltak!

A legtöbb olvasóban fel sem merült, hogy itt bizony egy mesterséges intelligenciával állnak szemben és nem egy valós személy írja a jótanácsokat! A cikkből azt is megtudhatjuk, hogy „Az OpenAI által kifejlesztett GPT‑3 júliusban vált hozzáférhető magán bétaverzió formájában néhány fejlesztő számára. Ez napjaink egyik legerőteljesebb szöveggeneráló eszköze, és sokfajta stílusban képes szövegeket előállítani. Az OpenAI azt tervezi, hogy még idén előfizethetővé teszi a felhő alapú AI megoldást.”.

Tehát, aki egy kicsit is járatos ezekben a fejlesztésekben és van elég pénze az előfizetésre, az bizony nagyon komoly előnyre tehet szert, akár a kreatív írásban is!

Kreatív szövegírás

Ez egy nagyobb erőforrásokkal rendelkező cég esetében olyan humánerő átrendezést generálhat, amit még legmerészebb álmainkban sem gondoltunk pár évvel ezelőtt!

Nem lesz szükség igazán kreatív írókra, mert a szoftverek mindent elvégeznek helyettünk, és még könnyedén le is tudják tesztelni, saját írásaik hatékonyságát. Azonnal javítanak, korrigálnak, és azt a verziót dobják igazán nagy tömegek elé, amely a leghatékonyabban működik a célcsoportjukban.

Ma ezeket a munkákat ügynökségek hada végzi komoly pénzért! 

Lehet, hogy egy részükre hamarosan nem lesz szükség? 

Már ma is vannak olyan szoftverek, amelyek akár a kisebb vagy, közepes vállalkozások, ügynökségek számára is könnyen elérhetők, és a hirdetéseiket tesztelik automatikusan. Magyarországról is elérhetőek és működnek is már legalább két éve ilyen szoftverek!

Akár több száz változatból szűrik ki, melyik hirdetés teljesít a legjobban. Melyik a legjobb címsor, melyik a leghatékonyabb szöveg. Gondolj csak az AdEspressora.

Mostantól az újságcikkek, blog postok, gyakorlatilag minden szöveges tartalom is pillanatok alatt előállítható, tesztelhető és optimalizálható lett!

Gondolj csak bele, milyen hatékonysággal lehet így termékeket, szolgáltatásokat értékesíteni!

És a Politika?

Vagy arra is gondolhatsz, hogy választások alkalmával egy-egy politikai kampány milyen elképesztő hatékonysággal tud eljutni a választókhoz! És ez jelen pillanatban még teljesen legális, hiszen olyan új, hogy még semmi féle törvényi kontroll nem szabályozza.

Itt volt 2020 novemberében az amerikai elnökválasztás. Biztos, hogy bedobta a republikánus jelölt és a demokrata jelölt is ezt a módszert, ezt a technológiát.

Nagyon durva eredmények jöhettek ki, hiszen azon múlik a dolog, hogy kinek van jobb szöveg generáló mesterséges intelligencia szoftvere!  A PR csapatok, mindkét oldalon, már a letesztelt, kimért, optimalizált szövegeket kapta meg, mit kell mondani az elnök jelöltnek, mit kell hirdetni, amire a szavazók ugranak!

Belegondolni is félelmetes, hogy gyakorlatilag akár két mesterséges intelligencia szoftver döntheti el az elnökválasztást, bárhol a világon! Akár ugyanaz a szoftver, csak két programozó csapattal mögötte!

Elképesztő helyzet!

Szegény Orwell forog a sírjában!

 

De a mesterséges intelligencia más helyeken is megvetette a lábát.

 

Láttuk, hogy sakk nagymestereket győzött le a  mesterséges intelligencia által vezérelt számítógép. Ez talán nem annyira meglepő, hiszen ebben a sportban a logikus tervezés, és stratégiai gondolkodás, valamint a korábban lejátszott sakkjátszmák kimenetele egy mesterséges intelligencia számára adott, és könnyen feldolgozható. Míg egy nagymesternek hosszú éveket kell trenírozni az agyát, hogy ez a tudásanyag naprakészen ott legyen és még akkor is sokkal könnyebben téved, mint egy „gép”. Hiszen emberek vagyunk.

Szóval ezt el is engedhetjük. Emberi kreativitás ide, vagy oda.

Ügyvédek és a joggyakorlat automatizálása

Ügyvédek kontra mesterséges intelligencia, fentebb már említettem.

Pár éve, már arról olvashattunk, hogy a mesterséges intelligencia segítségével sokkal jobb tanácsokat adtak ügyfeleknek jogi AI laborok, mintha a legjobb ügyvédek csapata állt volna össze!

Egy törvény tár és az amerikai jogrendszer precedensekre épülő rendszere egy mesterséges intelligencia számára „könnyű” terep!

Gondoljuk csak el, amikor egy bíróságon meg sem kell jelenni, hanem két mesterséges intelligencia szoftverbe betápláljuk a tényeket. Egyikbe az ügyvéd, a másikba az ügyész, és a bíró helyén egy harmadik gép „ül” és egy perc alatt meghozza az ítéletét!
Szó szerint 1 perc alatt!
Igazából nem is kell ügyvédi iroda, nem kell ügyészi hivatal, és nem kell bíróság sem, mert az egész, online lezajlik egy szerverpark virtuális terében mondjuk Alaszkában, mert éppen ott van a hideg miatt a szerverpark. 

Két processzor elintézi John Smith perét és ítéletét. 

Az ügy egyébként Miamiban történt. 

Az ügyvéd lehet New Yorkban otthon a laptopja mellett. Az ügyész ülhet Los Angelesben az irodájában. A vádlottnak Johnnak ki sem kell mozdulnia otthonról, vagy a fogdából, ha éppen olyan súlyos volt a tette és előzetesben van.

Nem félelmetes?

És ez egyáltalán nincs messze!

5-8 évvel előrébb jött és felgyorsult az online munka elfogadottsága!

A vírus helyzet még jobban felgyorsította az online világot és az online-re átvihető dolgok át is fognak kerülni a virtuális világba, viharos sebességgel! Egyes becslések szerint 5, de akár 8 évvel is előrehozta a vírus helyzet bizonyos online technológiák elterjedését, elfogadottságát.

Ez Murphi.

Ami megoldható online, az oda is fog kerülni, és aki nem megy ezzel együtt az bizony le is fog maradni!

Ez a 2020-sa évtized trendje, és már valósága is!

A minap arról is jött hír, hogy a Mesterséges intelligencia legyőzte a világ legjobb F‑16-os vadászpilótáit is!

„Az Egyesült Államok hadi kutatásaival foglalkozó szervezete, a Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) most arról adott hírt, hogy egy vadászrepülőgép-szimulátorban a mesterséges intelligenciának sikerült győzedelmeskednie a valódi pilóták fölött. A Heron Systems által tervezett mesterséges intelligencia 7 másik fejlesztőcsapat hasonló célból létrehozott rendszerét utasította maga mögé. A Heron ehhez profi módon használta az F‑16 fegyverzetét, és a géppel még a 800 km/h‑s sebességet is átlépte.…

A DARPA egyik tagja szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a mesterséges intelligenciák hamarosan készen állnak arra, hogy hadi célokra is bevessék őket. Azt is elmondta, hogy ezzel az emberek akár több pilóta nélküli gép fölött is átvehetik az irányítást, így akár egyetlen ilyen pilóta is képes lehet komolyabb küldetéseket véghezvinni egy csapat élén.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy ez a DARPA az a kutató szervezet, ahol az internet is megszületett! Természetesen az is hadi célokra először.

Ma már te is látod, hogy mi lett belőle.

Olyan természetesen használod az internetet te is, akár a mobilodon, a tableteden vagy a laptopodon, mint a mosószert a mosógépben. A kutyát sem érdekli mi a vegyi összetétele, a lényeg, hogy jól mosson és megkönnyítse az életünket.

Nos az internet is ilyen.

Az emberek többségét nem érdekli a bitek magánélete, az egyesek és a nullák sokasága, a routerek és szerverparkok világa, a lényeg, hogy érdekesebbé és kényelmesebbé tegye az életünket!

Mit tesz velünk a mesterséges intelligencia térnyerése?

Ezek eddig érdekességek voltak, friss újdonságok a technika világából, de ha jobban belegondolsz, a kérdés az, hogy a mesterséges intelligencia, azaz a szoftverek mennyire, és mikorra rendezik át a valós munka világát?

Vajon, a Te munkád vírus álló, vagy téged is térdre kényszerít ez az új helyzet?

Tudsz‑e otthonról online dolgozni?

Azt látjuk, hogy a vírus helyzet pillanatok alatt térdre kényszerítette a világ gazdaságát. Munkahelyek szűntek meg, alakultak át se perc alatt. Hiába vagyunk túl az első három hullámon, a világ már nem ugyanaz, mint másfél évvel ezelőtt!

Csak gondolj arra, hogy több, mint 40 %-a a munkahelyeknek kiszervezhető volt otthonra! 

Amit a munkaadók eddig kegyként osztogattak egy-egy megbízható munkatársuknak, esetleg kismamáknak, az egy pillanat alatt természetes lett, és amit csak lehetett home office-ba kellett küldeni, ha nem akartak teljesen bezárni!

Mi ennek a következménye?

  • Kiderült, hogy sok minden tökéletesen működik otthonról online.
  • Termelékeny, hatékony a munkavégzés így is.
  • Ellenőrizhető.
  • Nem kell a munkák nagy részéhez annyi iroda.
  • Nem kell annyi takarító.
  • Nem kell annyi irodát bérelni.
  • Nem kell annyi irodaház.
  • Nem kell annyi üzemeltető, biztonsági ember, stb.
  • Nem kell annyit építeni. Megzakkanhat az építőipar!
  • Nem kell annyit utazni a dolgozóknak.  Tisztább lesz a környezet!

 

Szóval, ha végig gondolod, akkor kiderült, hogy gyökeresen átrendezte a cégek életét, és a teljes gazdaság szerkezetét ez a vírus helyzet. 

Van akinek pozitív, de lesznek sokan, akiknek bizony negatív lesz a végeredmény. Lesz aki otthonról is jól tud online dolgozni, lesz akinek megszűnik a munkahelye!

Ne csodálkozzunk hogy az MLM ipart is gyökeresen átalakította az internet. Azt a lassú de szerves fejlődést, ami pár éve elkezdődött ezen a területen is, az online rendszerek hatására, rakéta sebességre gyorsította a bezártság, a karantén,  a Covid válság. 

Vannak olyan MLM rendszerek, amelyekben ez a Covidos, karanténos időszak 50% körüli növekedést produkált, miközben a teljes világgazdaság letérdelt. 

Mindez annak volt köszönhető, hogy már a vírus előtt elkezdődött a profi MLM rendszereknek az onlájnosítása. A regisztrációk, a webshopok, a logisztika megszervezése működött online is. A személyes találkozásokat pedig pillanat alatt átvették az online eszközök, webkonfik, Messenger chatek. 

Miért foglalkozunk a mesterséges intelligenciával ennyit?

Nos több okból is. Először is azért, mert 2020 őszén a magyar kormány is elfogadott egy 10 éves munkatervet, amely a mesterséges intelligencia bevezetésével foglalkozik, és ez azt prognosztizálja, hogy 900 ezer munkavállalót közvetlenül érinteni fog idehaza ez a változás. Ez pedig közel egynegyede az aktív dolgozóknak!

A járulékos hatások, pedig szinte az egész munkaerő piacot átrendezik.Ez pedig azt jelenti, hogy ha akarod, ha nem valamilyen módon érinteni fog a következő 10 évben ez a gazdasági világ trend. 

Nem árt, ha van egy B-terved, és nem akkor ébredsz fel, amikor már késő és kényszerpályán vagy!