Bevezetés Anil Seth Elméletébe

Anil Seth, a tudatosság és az én kutatásában kimagaslóan tehetséges tudós, egy olyan forradalmi elmélettel állt elő, amely alapjaiban változtathatja meg az értelmezésünket saját valóságunkról.

Az elmélet középpontjában a prediktív feldolgozás áll, amelynek révén az agyunk nem csupán érzékeli a környezetünket, hanem előre is jelezve teremti meg azt. Ezen gondolatok köré szövődik Anil Seth inspiráló TED beszéde, ahol részletesen kifejti, hogyan működik ez a folyamat az élet különböző területein – az alvástól kezdve egészen a memória kialakításáig. Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk ezt az izgalmas elméletet, valamint bemutatjuk David Bielloval folytatott TED utáni beszélgetés kulcsfontosságú pillanatait.

Anil Seth idegtudós,  az én új elméletét javasolja, amelynek középpontjában az az elképzelés áll, hogy a saját valóságunkat a prediktív feldolgozás révén teremtjük meg. Azt állítja, hogy az agy a világ saját verzióját hozza létre azáltal, hogy megjósolja, mi fog történni legközelebb, majd az érzékszervi bemenetek segítségével kitölti a hiányosságokat.

A TED előadásában Seth belemerül abba, hogyan működik ez a folyamat az élet különböző aspektusaiban; az alvástól kezdve a memóriáig és még sok másig. Seth TED előadását követően David Biello, a TED tudományos kurátora vezetett egy beszélgetést, melyben a közönséggel közelebbről is megvitatta a gondolatait.

Az Élet Különböző Aspektusai a Prediktív Feldolgozás Tükrében

Anil Seth elmélete a prediktív feldolgozásról mélyen behatol az élet különböző területeire, és megmagyarázza, hogyan befolyásolja mindennapi tapasztalatainkat és érzéseinket. A következőkben részletesen kibontjuk, hogyan működik ez a folyamat az életünk különböző szakaszaiban.

Az alvás:

Az Előrejelzés És A Valóság Találkozása

Az alvás alatt az agyunk folyamatosan dolgozik, előrejelzéseket készítve a környező világról. Az álmaink, érzéseink és észleleteink egyfajta előrejelző mechanizmus eredményei. Anil Seth elmélete alapján az agyunk még az alvás közben is aktívan részt vesz a valóság elképzelésében és létrehozásában.

Az ébrenlét:

Érzékelés És Valóság Építése

Amikor ébren vagyunk, az agyunk folyamatosan dolgozik az érzékszerveink által észlelt információk előrejelzéseivel. Például, ahogy ezt Seth is kifejti, amikor egy kávécsepp a csészébe hull, az agyunk már előre elképzeli a csepp útját és azt, hogyan fogjuk érzékelni azt. Az ébrenléti állapotban az agyunk folyamatosan összehasonlítja az előrejelzéseket az érzékeléseinkkel, így építve fel a valóságunkat.

Az emóciók:

Az Érzelmek Előrejelzése És Megélése

Az érzelmek is szorosan kapcsolódnak a prediktív feldolgozáshoz. Anil Seth elmélete szerint az agyunk az előrejelzések alapján generálja az érzelmi reakcióinkat. Például, ha valami váratlan történik, az agyunk azonnal reagál, előrejelzéseket alkotva és az érzelmeket megélve. Ez magyarázatot adhat arra, miért érezzük például az izgalmat vagy a félelmet olyan élénken és azonnal egy adott helyzetben.

A memória:

Az Élmények És Az Azokhoz Kapcsolódó Előrejelzések:

Az emlékek és a prediktív feldolgozás szorosan összekapcsolódnak. Az agyunk az élményeink alapján készít előrejelzéseket, és ezek az előrejelzések hozzájárulnak az emlékeink kialakulásához. Seth elmélete alapján az emlékeink nem statikusak, hanem folyamatosan formálódnak az újabb előrejelzések és tapasztalatok fényében.

Ez a fejezet a prediktív feldolgozás elméletét alkalmazza az élet különböző aspektusaira, bemutatva, hogy hogyan járul hozzá ez a folyamat mindennapi tapasztalataink és érzéseink formálásához. Az életünk minden pillanatában az agyunk előrejelzések és valóság találkozásában alkotja meg az egyedi valóságunkat.


Bővebben erről:

https://www.ted.com/talks/anil_seth_how_your_brain_invents_your_self/transcript


#Tudatosság #Consciousness #Elme #Mind #Prediktív-feldolgozás, Predictive-Processing, Valóságteremtés, Reality Creation, Agyi folyamatok, Brain Processes, Alvás, Sleep, Memória, Memory, #emberi-agy, #tudat,